Wracamy z Gotowaniem Online na Festiwalu Kultury Żydowskiej w Grodzisku Mazowieckim. Tym razem hummus z bobu, z buraków, mejadra i baba ganoush.
Seria Gotowanie Online ma przybliżać tradycyjną kuchnię izraelską i bliskowschodnią. Jak jedzą Żydzi w Jerozolimie i Tel Awiwie? A czym delektują się Żydzi marokańscy, libańscy? W końcu, jak smakuje Palestyna? Zapraszamy Was do obejrzenia czterech filmów, w których opowiadamy i prezentujemy proste sposoby na pyszne dania. W 2022 roku proponujemy alternatywy dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy – z wykorzystaniem bobu(!) i buraków(!!), nieziemskie baba ganoush i zniewalającą mejadrę. Te dania, jeśli jesteście Żydami, będziecie przygotowywać na Szabat. Jeśli nie – sprawdzą się na każdą imprezę lub po prostu weekendowy obiad.
Realizacja wideo: HaWa
Zadanie „Kultura menorą rozświetlana. Działania przy III edycji Festiwalu Kultury Żydowskiej w Grodzisku Mazowieckim” dofinansowano w ramach programu Narodowego Instytutu Dziedzictwa – Wspólnie dla dziedzictwa.